BAUSCH + LOMB
MARMARA BÖLGESİ TEK YETKİLİ BAYİİ
Metin Boyutu A- A+

Tip 1 veya Tip 2 diyabetiniz varsa bu durum; katarakt, glokom, maküler ödem ve retinal yırtılmaya yol açabilen diyabetik retinopati (retinaya giden kan damarlarında hasar) gibi diyabete bağlı sık rastlanan göz problemlerine neden olabilir.

vision-with-diabetic-retinopathy-lg

Diyabetik Retinopatiye Ne Sebep Olur?

çoğunlukla yüksek kan şekeri ve hipertansiyon retinaya giden küçük kan damarlarını zayıflatarak veya daraltarak zarar verdiğinden diyabet gözü etkiler. Bu durum gözde kanın vitröz (ya da jelimsi bölgeye) içine gitmesinden retina yırtılmasına kadar bir dizi komplikasyona yol açabilir.

Diyabetik Retinopati Semptomları

Başlangıçta hiçbir semptom görülmeyebilir -  diyabetle en çok ilişkilendirilen bu hasar türü kademeli olarak gerçekleşir ve  fark edilmeyebilir. Kişiler kendi gözlerinin durumuna göre farklı semptomlar gösterebilir:

  • Göz parlamaları ve gözde uçuşan cisimler
  • Bulanık görme
  • Siyah noktalar
  • Görme kaybı

Bu semptomların fark edilmesi güçtür, bu nedenle diyabetiniz varsa düzenli olarak gözlerinizi muayene ettirmelisiniz.

Diyabete Bağlı Göz Problemlerinin Tedavisi

Diyabet kaynaklı göz problemlerinden kaçınmanın en iyi yolu önleyici önlemler almaktır.

İzlenecek yolların bazıları şunladır:

  • Düzenli göz muayenesi: Göz muayenesi  için göz doktorunuzu dzüenli olarak ziyaret etmek gözlerinizin sağlığını korumanın ilk adımıdır.
  • Kan şekeri ve kan basıncınızı mümkün oldukça normal seviyede tutun: Yüksek kan şekeri ve hipertansiyon, daha ciddi komplikasyonların başlangıç noktası olan, gözdeki küçük kan damarlarının hasarına yol açan yüksek risk faktörleridir. Kan şekeri ve kan basıncının olması gerektiği seviyede olmasını sağlamak ortaya çıkabilecek problemleri başlamadan önlemenize yardımcı olur.
Resim Ulusal Göz Enstitüsü, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından onaylanmıştır.