BAUSCH + LOMB
MARMARA BÖLGESİ TEK YETKİLİ BAYİİ
Metin Boyutu A- A+

Yaşlandıkça doğal kristal mercekteki değişimler katarakt oluşumuna ya da lensin saydamlığında kayba neden olabilir.  Lens artık esnek ve olması gerektiği kadar saydam olmadığından göz ışığı gerektiği gibi odaklayamaz.

 

Katarakta Ne Sebep Olur?

Katarakt diğer göz hastalıklarının sonucunda meydana gelebildiği gibi çoğunlukla doğal olarak yaşla gelişim gösterir. Aslında 65 yaşından itibaren herkeste katarakt oluşabilir.

Kataraktın kalıtım, doğum kusuru, diyabet gibi kronik hastalıklar, aşırı steroid kullanımı ve bazı göz yaralanmaları gibi farklı ve daha az yaygın nedenleri de vardır.

Katarakt Semptomları

Başlangıçta semptomlar belirlenemez veya çok hafiftir. Ancak görme yetisinde fark edilebilen en ufak değişimlerde bile göz doktoruna danışılmalıdır. Kataraktın yaygın semptomları şunlardır:

  • Bulutlu veya bulanık görme
  • Işık ve parlaklığa (glare’e) hassasiyet
  • Gözlük veya kontakt lens reçetelerinin sıkça değişmesi
  • Zayıf gece görüşü
  • Renkli görmede değişiklikler ve azalma
  • Tek gözde çift görme

Katarakt Tedavisi

Kataraktı önlemenin bir yolu olmasa da oluşumunu yavaşlatmak için yapabileceğiniz şeyleler vardır. Katarakt riskini artıran değiştirilebilir faktörler sigara içme, yüksek tansiyon, obezite ve aşırı alkol tüketimidir. Ayrıca gözlerinizi direkt güneş ışığından koruyarak da katarakt oluşumunu yavaşlatabilirsiniz.

Kataraktın başlangıç evrelerinde görüş düzeltici araçlar kullanılarak görüş az da olsa iyileştirilebilir. Ancak ileri evrelerde ameliyat gerekir. Cerrahinin  kataraktın ortadan kaldırılmasında çok başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Katarakt ameliyatı sırasında doktorunuz doğal merceğinizi bir IOL (IntraOküler Lens / Göz içi lensi) ile değiştirecektir.

üç standart  IOL türü vardır: standart monofokal intraoküler lens (IOL), multifokal intraoküler lens (IOL) veya uyumlaştırıcı lens:

Standart monofokal IOL sabit bir lenstir (hareket etmez) ve bir mesafeden (genellikle uzak) iyileştirilmiş görüş sağlamak üzere tasarlanmıştır. Dezavantajı, ameliyattan sonra daha önce gözlük kullanmıyor olsanız da, yakın ve ara görüş için gözlük kullanmanız gerekebilmesidir.

Multifokal lens farklı mesafelerden görüş sağlamak üzere lensin içine yerleştirilmiş çoklu görüş alanlarını kullanır. Bu neredeyse bir hedef tahtasının daireleri gibidir, gözün içinde bifokal veya trifokal bir lens varmış gibi bazı daireler uzak görüşe ayrılmışken diğerleri yakın görüşü sağlar. Multifokal IOL çoklu görüntüler yansıtır ve beyninizin farklara göre görüşü ayarlaması gerekir. Bazı hastalar bu şekilde görmede sorun yaşarlar. İlave olarak, teknoloji yakın ve uzak görüşü sağlamaya yönelik olduğundan ara görüş (kol uzunluğunda) bozulabilir. Multifokal IOL’ler ile hastaların, özellikle gece araba kullanırken kamaşma ve hale oluşumu gibi sorunları olabilir.

Akomodatif lens cisimlere farklı mesafelerden odaklanmak için gözün doğal kaslarını kullanarak “esnetmek” veya “uyumlaştırmak” üzere tasarlanmıştır. Böylece daha dolu ve daha doğal bir görüş sağlar. Crystalens Bausch + Lomb firması tarafından sunulan yapay bir lens implantıdır, standard bir IOL’in aksine hastanın hem yakın hem de ara görüş kaybını düzelterek katarakt ve presbiyopiyi tedavi edebilir. Muhtemelen kırklı yaşlarda yakın görüşünüzü kısmen kaybettiğinizi fark etmiş ve okuma gözlüğü kullanmaya başlamışsınızdır. Crystalens sadece kataraktınızı tedavi etmez, ayrıca daha doğal bir görüş alanı da sağlar. Bunu gözünüzün doğal merceğine benzer uyumluluk yaratarak sağlar. Crystalens kitap okumak, bilgisayarla çalışmak ve araba kullanmak gibi birçok aktiviteden keyif almanızı sağlamak üzere tasarlanmıştır.